Jdi na obsah Jdi na menu
 

Úprava na domovním otopném palivovém kotli

Ochrana domovního otopného kotle proti zaseknutí šnekového podavače  paliva do topeniště 

U domovních otopných kotlů na upravené palivo - černé nebo hnědé uhlí drcené na menší velikost, které mají šnekový(šroubový)  podavač uhlí do topeniště, se může stát, že se do mezery mezi šroubovicí šnekového podavače a válcovým otvorem dostane kamenný proplástek vyskytující se v uhlí, který se pohybem šroubovice podavače nerozdrtí a zasekne se v mezeře. Šnekový podavač se následně zastaví.

Pokud má podavač na spojce za převodovkou střižný kolík, který se větším kroutícím momentem při zaseknutí střihne, elektromotor poběží naprázdno. Pokud šnekový podavač střižný kolík nemá, jednofázový elektromotor se může vypnout přes proudový jistič v elektrickém okruhu, ve kterém je zapojen. Samotný kotel však v obou případech vyhasne a pokud není nikdo doma, do večera bude vychladlý byt i celý dům.

Nabízí se řešení, že v určitém časovém intervalu po zaseknutí, např. 10s, se provede zpětný chod elektromotoru, a tím se zaseklý kamenný proplástek uvolní. Zaseknutí se dá zjistit elektricky měřením na základě zvýšeného odběru proudu elektromotorem. 

Řešením je instalace malé programovatelné jednotky Siemens. Ta po zaseknutí a vyhodnocení měřeného proudu přesměruje směr otáčení elektromotoru na 10s a potom se vrátí zpět do správných otáček podavače. Pokud by se zaseknutí neodstranilo napoprvé, bude se změna otáček opakovat tak dlouho, až se zaseknutí uvolní.  Měření zvýšeného proudu je prováděno v obousměrném otáčení elektromotoru.

Tímto se dá cenově přijatelným způsobem zajistit automatický chod šnekového dopravníku kotle s odstraněním této poruchy. Skříňka s řídící jednotkou je umístěna na stěně poblíž kotle a má i vizualizaci historie událostí, kde se dá zjistit, kdy a kolikrát k zaseknutí během dne, týdne, měsíce  i celého roku, došlo.

Pokud jste se už setkali s takovýmto problémem u Vašeho kotle a měli by jste zájem o toto řešení, připravím Vám cenovou nabídku na základě prohlídky a poskytnutí potřebné dokumentace kotle pro realizaci této úpravy.     

             

                 Otopný kotel

otopny-kotel-viadrus.jpg

 

 

 

 

 

 

       

          

 

               Řídící jednotka

ridici-system-siemens.jpg